materiaal

De ringen in Stainless Steel uitvoering ook wel chroom-staal genoemd bevatten 10,5% of meer Chroom (Cr), het chroom in de samenstelling zorgt voor een beschermlaagje tegen roestvorming,en bevat meer dan 50% IJzer (Fe), en max. 1,2 % koolstof,Het is een enigszins donker metaal dat er prachtig helder uitziet omdat het licht reflecteert, het is sterk en gemakkelijk te onderhouden.

De ringen in Sterling Zilver(925) Rhodium plated uitvoering zijn een legering van zilver met 92,5% zilver en 7,5% andere metalen, meestal koper, dit laatste is om de ringen sterker te maken. Rhodium plating wordt toegepast om te beschermen tegen corrosie, de glijweerstand te verlagen en om te verfraaien, Rhodium heeft een mooie witte kleur en is niet gevoelig voor invloeden van buitenaf. 

De modellen met de gouden logo's, zoals de Veteranen-V, de LMB-Falcon en het Prinses Irene logo zijn met een zeer dun laagje 18K goud verguld dit om de logo's mooier tegen de achtergrond af te tekenen.

Een nadeel van vergulde sieraden ten opzichte van massief goud is dat dit laagje er na verloop van tijd af zal slijten.

Door wrijving, zonlicht, water en andere invloeden van buitenaf wordt het goud beetje bij beetje dunner tot uiteindelijk het onderliggende materiaal zichtbaar wordt.

Hoe snel dat gebeurd hangt af van hoe zorgvuldig met het sieraad wordt omgegaan.


- Stainless steel en magnetisme

Wij ontvangen weleens een vraag van de consument waarom het rvs uit onze webshop lichtelijk wordt aangetrokken door een magneet. De consument is dan in zijn eigen beleving tot de conclusie gekomen dat het geen rvs is wat er is gekocht in onze webshop. Aan de hand van het volgende wordt dit nader uitgelegd zodat hier geen misverstanden over kunnen ontstaan.

De magnetische eigenschap van rvs wordt bepaald door de kristalstructuur, dus door de samenstelling van het soort rvs. Roestvaste staalsoorten met tussen 6 en 26% nikkel (de 300 reeks uit de AISI, 316 L enz.) zijn austenitisch en daarom niet-magnetisch in geleverde toestand. Ze zijn uitstekend vervormbaar (plooien, dieptrekken, strekken) en ook schokbestendig door het temperatuursbereik van heel lage tot heel hoge temperaturen. Nikkel zorgt ervoor dat het staal in zijn austenitische toestand blijft tijdens het afkoelen. De overige elementen verhogen de corrosieweerstand en verwerkbaarheid van het staal.

Bij sterke koudvervorming verandert de kristalstructuur echter, waardoor wel magnetische eigenschappen optreden bij austenitisch RVS. Martensitische, ferritische en duplex roestvast staalsoorten zijn daarentegen magnetisch. Het komt erop neer dat RVS dat veel moet worden vervormd zoals gieten, lassen of solderen om een ring-model of ander sieraad vorm te geven in meer of mindere mate gevoelig wordt voor magnetisme.

Nadere uitleg roestvast staal

In de meeste normen die op dit gebied bestaan is er dan ook een indeling volgens drie hoofdgroepen van roestvast staal:

Martensitisch chroomstaal

Martensitisch chroomstaal lijkt, metallografisch gezien, sterk op gehard koolstofstaal. Omdat het koolstofgehalte relatief hoog is, zijn martensitische chroomstalen, dit in tegenstelling tot de ferritische chroomstalen, wel hardbaar. Martensitische chroomstalen komen in lasconstructies vrijwel niet voor.

Ferritisch/austenitisch chroomnikkelstaal

Ferritisch/austenitisch chroomnikkelstaal ook wel "duplex” staal genoemd (254SMO)

Bros, niet hardbaar, door de beperkte lasbaarheid wordt ferritisch chroomstaal niet zoveel toegepast als constructiemateriaal in de industrie. Deze staalsoorten, en dan vooral de 'duplex'-soorten, kennen een grote belangstelling door hun relatief geringe gevoeligheid voor spannings- en putcorrosie('pitting'). De ferritischaustenitische roestvaste staalsoorten zijn niet hardbaar en over het algemeen redelijk lasbaar.

Austenitisch chroomnikkelstaal (316L)

Austenitisch chroomnikkelstaal heeft een homogene microstructuur. Deze maakt het materiaal taai, zacht en beter vervormbaar. 316L wordt veel toegepast in de sieradenindustrie. De mechanische eigenschappen zijn goed, ook bij zeer lage temperatuur (tot -196 °C). Koudvervorming doen treksterkte en hardheid van het materiaal toenemen, maar dan nemen rek, insnoering en taaiheid van het materiaal af en magnetismegevoeligheid toe. In het algemeen zijn de austenitische chroomnikkelstaalsoorten goed giet of lasbaar. Wij hopen dat het zo iets duidelijker is hoe het kan dat RVS toch door een magneet kan worden aangetrokken.